Onze appels
Santana
De Santana appel is een Nederlandse appel. Dit nieuwe, bijzondere appelras is pas sinds kort te koop en al door velen uitgeroepen tot favoriet. Het is een knapperige, ietwat kegelvormige harde appel. De appels zijn vrij groot, de grondkleur is groengeel, terwijl er een helder- tot donkerrode, soms iets gestreepte dekkleur aanwezig is.
De appels kunnen na bewaring een matig vettige schil hebben. Te gebruiken vanaf einde augustus - einde oktober tot einde februari. Het vruchtvlees is tamelijk vast, sappig, knapperig en aangenaam friszuur met een goed aroma. Ze zijn heerlijk als handappel, maar kunnen ook goed gebruikt worden in appeltaarten.
Deze appels zijn zeer goed biologisch te telen, omdat ze schurftresistent is en weinig vatbaar voor de roze appelluis (een vijand voor vele appelbomen). Er is een leuke bijkomstigheid, de Santana appel is namelijk hypoallergeen, wat betekent dat hij ook geschikt voor mensen met een (lichte) appelallergie.
Santana is ontstaan uit Nederlands onderzoek door een kruising van Elstar en Priscilla in 1978 maar is pas sinds kort in de winkel verkrijgbaar.
Rode Topaz
De Rode topaz is een bij uitstek voor biologische teelt geschikt ras en staat bekend zijn goede smaak en bewaarmogelijkheden. De beste appels van deze bomen komen onder de naam EVITA op de markt. Het is een afgeplatte rode appel met een stevige, sappige, auromatische zoetzure smaak.
De Topaz is een productief herfstras voor biologische fruittelers die meestal niet vatbaar is voor appelschurft. Het is een belangrijk ras in de biologische fruitteelt.
De Topaz is afkomstig van het "Veredelingsstation Strizovice - Instituut voor Experimentele Botaniek" te Praag en is het resultaat van een kruising tussen de 'Rubin' x 'Vanda'' (1984). Rond 2002 werd de rode mutant 'Rode Topaz' geteeld.
Elstar
De appel is een geelrood gekleurde aantrekkelijke appel met een zeer aangename lichtzoete smaak en een handig formaat. De Elstar is een kruising tussen Golden Delicious en Ingrid Marie. De Elstar was oorspronkelijk gekweekt in Nederland en is nu overal in Europa verkrijgbaar.
De meeste Elstar appels zijn groengeel/goudgeel met een helderrode bos. Maar er zijn verschillende variëteiten, die iets anders van kleur zijn, zoals de Rode Elstar, Elshof of Elstar Ruby. Maar in de winkels treft u voornamelijk de Elstar aan.
Delbare
De appel is lichtgroen van kleur met een rood blosje. Het vruchtvlees is fris en zoetzuur van smaak. Het vruchtvlees is roomgeel en zoetzuur met een hint van anijs. De schil is niet te hard, het vruchtvlees is sappig en de smaak te omschrijven als kruidig.
De Delbare is een tamelijk nieuw appel ras. Deze appel is ontstaan uit een kruising tussen de Stark Jon Grimes en Golden Delicious. De vrucht is middelmatig tot groot. Het is een vroege herfstappel en is beschikbaar van augustus tot december.
Collina
De Collina is een kruising tussen Elstar en Priscilla en is ontwikkeld door Mart Vandewall. De appel is knapperig, sappig en heeft een frisse smaak met een zeer herkenbaar aroma. Verder is de Collina hoog tolerant tegen schurft en weinig vatbaar voor meeldauw en vruchtboomkanker.
Collina is schurftresistent en daardoor uitermate geschikt voor de biologische teelt. Het is een vroeg zomerras. In zijn soort qua smaakbeleving, sappig, knapperig en met een herkenbaar eigen aroma, een van de beste in Noord West Europa. Dit bleek op meerdere internationale keuringen.
Alkmene
De Alkmene is een laat zomerras en is helderrood op een gele ondergrond. Het vruchtvlees is roomwit van kleur, stevig tot hard van structuur en, wat de smaak betreft, enigzins zoetig, met het duidelijk waarneembare en karakteristieke aroma van de 'Cox's'. De appels zijn vrij stevig tot tamelijk hard. Ze zijn geschikt voor het maken van appelmoes.
Het ras is rond 1932 in Duitsland ontstaan uit een kruising van Geheimrat Dr. Oldenburg met Cox's Orange Pippin en in 1962 in de handel gebracht. Alkmene kan geplukt worden vanaf eind augustus tot eind september en is beperkt - ten hoogste enkele weken - bewaarbaar.
Onze peren
Conference
De meest bekende en ook meest gegeten handpeer in Nederland is de conference peer. Dat komt doordat de Conference peer lang lekker blijft, maar ook goedkoop is om te telen.
De peer is weinig nachtvorst gevoelig, kan lang bewaard blijven en is ook niet echt gevoelig voor ziekten. De conference peer is een Engelse perenras, en is na de Tweede wereldoorlog in Nederland op de markt gekomen.
Triumphe
De Triomphe is een handpeer en smal, spits en toelopend van vorm. Hij heeft een schuine steelinplant en een bult bij de steel. De peer is vrij groot en vaak zeer regelmatig gevormd.
De kleur van de schil is eerst groen, bij volle rijpheid wordt hij geel van kleur met veel bruine verruwing. Het vruchtvlees is wit en sappig. De Triomphe is zoet van smaak en beschikt over een licht aroma. De peer is lekker als handpeer en heerlijk om te verwerken in een frisse salade of dessert. De peren zijn van half augustus tot en met september beschikbaar van Nederlandse bomen.
Gieser Wildeman
De peer is reeds lang voor het in de handel brengen bekend in de diverse dorpen langs de Merwede. De peer is naar de kweker Gijsbert Wildeman genoemd en in de handel gebracht in omstreeks 1850. De Gieser Wildeman is een stoofpeer. In de fruitteelt is Gieser Wildeman momenteel het meest geteelde stoofperenras.
De vrucht van Gieser Wildeman is klein en van kleur bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoetige stoofpeer met korrelig vruchtvlees. Wanneer rode wijn wordt gebruikt, kleurt de peer bij het koken rood. Ook zonder wijn kleurt de peer rood na langdurig koken (ca. 3 uur).